Skip to main content

Ready, ABD hükûmeti tarafından halkı acil durumlara ve felaketlere hazırlanma konusunda eğitmek ve güçlendirmek için tasarlanmış bir ulusal kamu hizmeti kampanyasıdır.

Tam bir sene önce, 6 Şubat 2023 saat 04.17’de, ülkemizde yaşanan en büyük deprem felaketi 11 ilimizde büyük bir yıkıma yol açtı. Depremden etkilenen herkesin acısını derinden hissediyor, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyoruz. 

Ready gibi afet öncesi hizmetler neden önemli?

Ready gibi kampanyaların amacı halkın katılımı yoluyla hazırlığı teşvik etmektir. Bu tarz afet eğitim uygulamaları genelde dört noktayı ön plana alır:

  • Ortaya çıkabilecek farklı acil durum türleri ve bunların uygun müdahaleleri hakkında bilgi sahibi olun. 
  • Bir aile acil durum planı yapın. 
  • Bir acil durum tedarik kiti oluşturun. 
  • Acil durumlara hazırlanmak için harekete geçerek bir topluluğun parçası olun.

Afetlerde elimizden gelenin en iyisini yapabilmek adına önceden yapılan hazırlıklar hayati bir öneme sahip. Her ne kadar yaşanan binanın sağlamlığı, zemin kalitesi gibi etkenler büyük belirleyiciler olsa da afet anında hayat kurtaracak hazırlıkların bireysel olarak da uygulanması mümkün. Aşağıdaki kontrol listesini kendinizi ve sevdiklerinizi korumak adına bir motivasyon olarak kullanabilirsiniz.

Ready internet sitesinde açık alan saldırıları, kimyasal saldırılar, deprem gibi aklınıza gelebilecek her türlü afet durumu için afet öncesi ve afet anı eğitimleri yer alıyor. Biz bugün Ready’nin deprem odaklı eğitimine değineceğiz.

Deprem öncesi hazırlıklar

Herhangi bir felakete hazırlanmak için en iyi zaman afet öncesi anlardır.

  • Aileniz ve iş arkadaşlarınızla Çök-Kapan-Tutun alıştırmaları yapın. 
  • Bir acil durum planı oluşturun: Aynı veya farklı illerde yaşayan aile bireylerine yönelik aile acil durum iletişim planı oluşturun. Eğer ayrılırsanız nerede buluşacağınızı planlayın. Birkaç gün yetecek kadar yiyecek ve su, bir el feneri, bir yangın söndürücü ve bir düdük içeren bir malzeme seti hazırlayın. 

Hazırlıklı olmak küçük tıbbi sorunları olduğunuz yerde çözmenize olanak tanıyarak hızlı müdahale etmenizi sağlar. Aynı zamanda afet sonrası acil bakım merkezlerinin ve hastanelerin yükünü hafifletir. 

Herkesin ihtiyaç malzemelerini depolayacak maddi güce sahip olamayacağını unutmayın. Maddi gücü yetenler için gerekli satın alımları yapın ve malzemeleri yavaş yavaş biriktirin.

  • Evinizi Koruyun:  Evinizdeki kitaplıklar, buzdolapları, su ısıtıcıları, televizyonlar ve duvarlara asılan nesneler gibi ağır eşyaları sabitleyin. Ağır ve kırılabilir nesneleri alçak raflarda saklayın. 

Deprem sırasında binanızın çökmesine neden olabilecek yapısal sorunları düzeltmek için binanızda iyileştirmeler yapmayı düşünün. 

Eğer maddi gücünüz varsa deprem sigortası yaptırmayı ele alabilirsiniz. Standart bir ev sahibi sigorta poliçesi deprem hasarlarını kapsamaz.

Deprem sırasında yapılması gerekenler

  • Deprem anında öncelikle kendinizi koruyun.

Arabadaysanız kenara çekin ve durun.

Yataktaysanız yüz üstü dönün. Başınızı ve boynunuzu bir yastıkla örtün. 

Açık havadaysanız binalardan uzak bir alanda çökerek korunun. 

İçerideyseniz olduğunuz yerde kalın ve Çök-Kapan-Tutun taktiğini uygulayın. Panikle dışarıya koşmayın. Özellikle kapı aralıklarından, merdiven boşluklarından ve asansörlerden kaçının.

Kaynak: Ready

Çök: Nerede olursanız olun, ellerinizin ve dizlerinizin üzerine çökün. Ardından sağlam bir şeye tutunun. Tekerlekli sandalye veya oturma yeri olan bir yürüteç kullanıyorsanız, tekerleklerinizin kilitli olduğundan emin olun ve sarsıntı durana kadar yerinizde kalın.

Kapan: Başınızı ve boynunuzu kollarınızla örtün. Yakında sağlam bir masa veya sıra varsa altına sığının. Eğer yakınlarda korunaklı bir alan yoksa mümkün olduğunda iç duvarlara yakın (pencerelerden uzak) konumlanın. Yalnızca daha güvenli bir alana ulaşma ihtimaliniz varsa yer değişikliği yapın. Hayati organları korumak için dizlerinizin üzerinde kalın veya eğilin.

Tutun: Bir masanın altındaysanız bir elinizle masayı tutun ve hareket ederse onunla hareket etmeye hazır olun. Eğer oturuyorsanız ve yere düşemiyorsanız öne doğru eğilin, başınızı kollarınızla örtün ve iki elinizle boynunuza sarılın.

Eğer baston kullanıyorsanız:

Kaynak: Ready

Eğer yürüteç kullanıyorsanız:

Kaynak: Ready

Eğer tekerlekli sandalye kullanıyorsanız:

Kaynak: Ready

Deprem sonrası yapılması gerekenler

  • Deprem sonrasında binanın hasar görmesi, gaz ve su kaçağı veya elektrik kesilmesi gibi ciddi tehlikeler ortaya çıkabilir. Mümkün olduğunca güvenli alanda kalmaya çalışın.

Ana depremi artçı sarsıntılar devam eder. Artçı sarsıntıları hissettiğinizde Çök-Kapan-Tutun hareketini uygulamaya hazır olun.

Hasarlı bir binadaysanız dışarı çıkın ve hızla binadan uzaklaşın. Hasarlı binalara girmeyin. 

Eğer bulunduğunuz yerde sıkışırsanız borulara ya da duvarlara vurarak ses çıkarabilirsiniz. Toz ve dumandan korunmak için ağzınızı kıyafetinizle kapatın. Bağırmak yerine düdük kullanın. 

Tsunamiye maruz kalabilecek bir bölgedeyseniz sarsıntı durduktan hemen sonra iç kısımlara veya daha yüksek bir yere gidin. 

Sel suları kimyasallar ve kanalizasyon atığı içerebilir. Bu nedenle olası sel sularıyla temastan kaçının. 

Yaralı olup olmadığınızı görmek için kendinizi kontrol edin ve eğitiminiz varsa başkalarına yardım edin.  

Yardım gelene kadar nasıl yardım edebileceğinizi öğrenin. Hastaysanız veya yaralıysanız ve tıbbi yardıma ihtiyacınız varsa talimatlar için bir sağlık uzmanına başvurun. Tıbbi bir acil durum yaşıyorsanız acil durum hattı 112’yi arayabilirsiniz.

  • Güvenli bir alana geçtiğinizde pille çalışan radyo, televizyon, sosyal medya veya cep telefonu gibi kanallardan acil durum bilgileri ve talimatlar için bilgi almayı deneyin.

Kaynak: ready.gov