Skip to main content
Tüketim çılgınlığıyla baş edebilmenin temelinde sahip olduklarımızı atmamak, onlara iyi bakabilmek yatıyor. Atmayıp saklamaya başlarsak değişimin bir parçası oluyor ve elimizi taşın altına koymuş oluyoruz. Büyük resme baktığımızda gıdadan sonra olması gerekenden fazla miktarda atığın en çok tekstil endüstrisinde olduğunu görüyoruz. Tekstil denince akla gelen ilk kategorilerden biri de giysiler.
Üretim kalitesinin her geçen gün azaldığı, fast-fashion kavramının hayatımızda her geçen gün daha da fazla yer edindiği günlerde sahip olduğumuz kıyafetlere iyi bakmak çok ama çok önemli. Sahip olduklarımıza iyi bakalım, hasar görmüş giysilerimizin yerine hemen yenilerini koymadan onarmanın yollarını arayalım, onaramıyorsak ileri dönüşüme başvuralım. 
Aşağıda, uygulayıp verim aldığımız yöntemleri sıraladık. Nereden, nasıl başlarım diye merak ediyorsan bu basit adımları uygulayarak sen de bize katılabilirsin.
  • Sık sık çamaşır yıkamaktan kaçın. Yapılan araştırmalara göre giysiler yalnızca bir kez giyildikten sonra çamaşır makinesinde yıkanıyor veya yıkanmak üzere bir kenara koyuluyor. Bu durum yalnızca bir kez giyilen kıyafetlerin ömrünü kısaltırken büyük miktarda su kaybına da yol açıyor. 
  • Tişörtün delindiyse, kot pantolonun yırtıldıysa giysilerini hemen gözden çıkarma. Basit yöntemlerle zarar görmüş kıyafetlerine bir şans daha verebilirsin. Biraz dikiş öğrenebilir, yırtık kumaşları dikebilirsin. Alternatif olarak delik kıyafetlerine arma yapıştırarak hem kıyafetini onarmış hem de kişiselleştirmiş olursun.
  • Fast-fashion, bir diğer adıyla hızlı moda, kalıcı değil gidici. Alışveriş yaparken gidici değil de kalıcı kıyafetlere yatırım yapmak iyi bir seçim olabilir. Böylece, kısa ömürlü kıyafetleri en başından dolabımızdan uzak tutmuş oluruz.
  • Kurutma makinesini hayatından çıkar. Kurutma makineleri, çalışma biçimleri sebebiyle kıyafetlerin ömrünü önemli derecede azaltıyor. Günlük yaşamımızda pratikliğiyle kalbimizde yer edinseler de kurutma makinesini kullanma miktarını azaltmak iyi bir başlangıç olabilir.
  • Çamaşırlarını soğuk suda, az deterjanla yıka. Çamaşır makinesini çalıştırma zamanı geldiğinde su sıcaklığı ayarını ve kullandığın deterjan miktarını ne kadar düşürürsen o kadar iyi. Düşük sıcaklık giysilerinin zarar görmesini önler ve enerji tasarrufu sağlar. Öte yandan, gerekenden fazla kullanılan deterjan giysilerin tamamen durulanmamasına yol açar. Bu da uzun vadede giysilerin olması gerekenden daha kısa sürede zarar görmesine sebep olur.