Skip to main content

Bu geri dönüştürülmüş plastikten üretilen 3D baskı ileri dönüşüm örneği İtalya’da olsa beğenirdiniz ama… Zaten İtalya’da.

Dünyanın farklı yerlerinde kenti güzelleştiren hamleler görmek hepimize ilham veriyor. Bu sefer yönümüzü İtalya’nın Lucca kasabasına çeviriyoruz. İtalya’nın çoğu kenti gibi Lucca da tarihi dokusu ve görsel bütünlüğü ile çoğu zaman kentsel karşılaştırmaların olumlu tarafında yer almaya aday güzellikte. Ancak dış estetiğin yanı sıra yerel halkın kent hayatıyla olan bağını artıracak dokunuşlar da bir o kadar önem taşıyor. Mimar Giulia del Grande tarafından kavramsallaştırılan ve stüdyo R3direct’in ürettiği 3D baskı tasarım U.S.E. hepimizin aşina olduğu bir kent elemanını dönüştürüyor: New Jersey bariyerleri.

New Jersey bariyerleri New Jersey’e, atık plastikler Lucca’ya

Kaynak: R3direct

Aşağı yukarı hepimiz New Jersey tipi bariyerlere aşinayız. Sağlam yapısı ve betonun soğuk görüntüsünü tek potada eriten bariyerler trafikte ve toplumsal alanlarda güvenlik amaçlı kullanılıyor. Merak edenler için, New Jersey tipi olarak adlandırılmalarının sebebi ilk olarak New Jersey otoyolunda kullanılmaları. Ancak aynı bariyerlerin 11 Eylül saldırılarından sonra Beyaz Saray ve çevresine sıkça yerleştirilmiş olması ile bir nevi terörün ve güvensizliğin mimari karşılığı gibi hissettirdiklerini söyleyebiliriz.

Kendini 3D baskı ile atık plastiklerden dayanıklı ve özelleştirilebilir ürünler basmaya adamış R3direct ve şehirlerdeki korku ile gerçek risk arasındaki kopukluğu araştıran Giulia del Grande iş birliği, ters T görünümlü gri bariyerlerin kent sakinleri tarafından kullanılabilen ürünlere dönüşmesini sağladı. R3direct sayfasına göz atarken U.S.E.’ye ait sayfanın girişinde şu cümlelere rastlıyoruz: 

This is not just public furniture.

This is a circular economy project.

U.S.E sadece bir kamu mobilyası değil, bir döngüsel ekonomi projesi.

Bariyeri onaran kılıfını hazırlar

Hem de geri dönüştürülmüş atık plastikten! Güvensizlik mimarisi temsilinden kentsel nesnelere dönüştürülen bariyerlerin çevresi, yaklaşık 3.300 TetraPak® kartonunun geri dönüşümüyle üretilen malzeme ile kaplandı. Dönüştürülmüş plastik, bu sürece özel olarak adanmış birkaç fabrikadan biri olan Lucart tarafından gerçekleştirilen polilaminat içecek kartonlarının geri dönüşümü ile elde edildi. Geri kazanılan selülozun yaklaşık %75’lik kısmı, kağıt yan ürünlerinden elde edilen FiberPack® adı verilen bir malzemeye dönüştürülürken, geri kalan %25’lik polietilen ve alüminyumdan oluşan kısım ise ikinci hammadde olarak seçildi.

Kaynak: R3direct

3D baskı ile üretilen tasarım daha sonra kolektif bir hareket ile kent hayatına uygun hale getirildi. Açık çağrı ile davet edilen sanatçılar, benzersiz dokunuşları ile üretilen yeni kılıfı hem göze hitap eden hem de insanların gündelik hayatında yararlanabileceği ürünlere dönüştürdü. Rengi, dokusu, işlevselliği, önündeki saksısı ile estetikliği ve en önemlisi kentin bir parçası gibi hissettirmesiyle USE, Lucca halkının toplumsal alanlarda geçirdiği zamanı daha kaliteli kılan bir diğer etken oldu diyebiliriz. Bir soluk almak için USE mobilyalarına oturan herkes, üzerinde yer alan QR kodu okutarak ileri dönüşüm ve güzel dönüşümün güzel bir iş birliği olan nesnelerin hikayesini öğrenme şansı elde ediyor.

Kaynak: R3direct

Kaynak: designboom

Kaynak: designboom