Çevremize duyarlı olmak hepimizin görevi. Çevre konusunda kendimizi eğitmek, araştırmak ve konuyu derinlemesine tartışmak, önce çevremize sonra kendimize yapabileceğimiz en iyi yatırımlardan yalnızca birkaç tanesi. Günlük yaşamımızda yaptığımız ufak tefek değişikliklerle büyük değişimin bir parçası olma potansiyelimiz ise kesinlikle göz ardı edilemez. Çevre bilincinin artmasıyla gündelik hayatımıza sinsice sızmış olan plastik ürünlerden yavaş yavaş arınıyor, sıfır atığın ve sıfır atık hareketinin tam olarak ne olduğunu öğreniyor, düşünmeden attığımız bir adımın çevreye olan etkisinin bilincinde oluyoruz. Yaygın bilinen bu yöntemlere ek olarak hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan teknolojinin gücünü kullanmanın da çevre üzerinde büyük bir etkisi var. Halihazırda enerji tüketirken çevreye bir faydam da olsun, parmaklarımın ucundaki bu bilgi kaynağından biraz daha yararlanmak istiyorum diyorsan aşağıdaki uygulamalara göz atmanı tavsiye ederiz.
-
We Don’t Have Time
Kendi deyişleriyle dünyanın en büyük eko-sosyal ağı olan We Don’t Have Time uygulaması ile şirketlere, kurumlara ve politikacılara iklim değişikliği ve çevreye karşı duyarlılıklarına ilişkin yorumlar yapabiliyor ve mesajımızı iletebiliyoruz. We Don’t Have Time ekibi ise ilgililerle iletişime geçerek mesajınızın duyulduğundan emin oluyor; ilgilileri mesajlarda iletilen konulara değinmesi için tartışmaya davet ediyor. Bununla beraber kullanıcılar, markaların iklim ve çevreye karşı yaklaşımlarını puanlayabiliyor ve haberleri uygulamadan takip edebiliyor. Uygulamanın her kayıt ardından bir fidan diktiği bilgisini de vermiş olalım.
https://www.wedonthavetime.org/
-
Earth Hero
Bir uygulama düşünün ki çevreye karşı sorumluluklarımızı bize sürekli olarak hatırlatsın, enerji tüketimimizi nasıl azaltabileceğimize dair bizi yönlendirsin ve de karbon ayak izimizi hesaplamamıza yardımcı olsun. Earth Hero, arayüzü bakımından oldukça kullanıcı dostu olmakla beraber en sık kullanılan mobil uygulamalarımız arasında yerini aldı bile! Uygulama üzerinden aksiyon almak istediğimiz alanları seçebiliyor, kendi yeşil hedeflerimizi belirleyebiliyoruz. Birlikten güç doğar ilkesiyle hayata geçirilen uygulamanın bir diğer özelliği ise aldığımız aksiyonları uygulamaya üyeleriyle paylaşabiliyor olmamız.
https://www.earthhero.org/app/
-
Refill
Refill, keşke bizde de olsa dediğimiz bir uygulama! City to Sea kurumunun kullanıma sunduğu Refill uygulaması sayesinde ambalajsız ürün satan işletmelerden, su şişenizi ücretsiz olarak doldurabileceğiniz noktalara kadar sıfır atık yaşam biçimini destekleyen her yeri tek bir haritada görebiliyoruz. Şu an Birleşik Krallık’ta yaygın bir şekilde kullanılan uygulamaya, gönüllüler ve işletmeler kaydolabiliyor. Yolunuz oralara düşerse mutlaka denemenizi tavsiye ederiz!
-
Ecosia.org
Ecosia, kendini ağaçlandırmaya adamış bir arama motoru. Yaptığımız her aramadan elde edilen gelirin %80’ini ağaçlandırma için kullanan Ecosia’nın kuruluşundan bu yana 141 milyondan fazla fidan dikilmiş durumda. Her saniye sayısı artan ağaçlandırma hareketinin bir parçası olmak için bir sonraki araştırmanı bu yeşil arama motoru üzerinden gerçekleştirebilirsin. Şu anda 15 milyon düzenli kullanıcıya sahip Ecosia, 30 farklı ülkede ihtiyacı olan her noktaya dokunmaya çalışıyor.