Dijital Minimalizm
En temel tanımıyla minimalizm, hayatımıza katma değeri olmayan her şeyi hayatımızdan çıkarmaksa dijital minimalizm, ekran süresinin 100% arttığı bu günlerde sanal dünyamızda geçirdiğimiz vakti azaltmak, bizlere fayda sağlamayan tüm dijital fazlalığı ortadan kaldırmak olarak tanımlanabilir. Herkesin benimsemesi gereken bu teknoloji felsefesinin her geçen gün daha da yaygınlaştığını gözlemleyebiliyoruz. Farkındalık ve bilinç arttıkça her tarafımızı saran irili ufaklı ekranları bir kenara bırakmaya, dijital fazlalıklarımızdan kurtulmaya ve çevrimdışı geçirdiğimiz süreyi artırmaya çalışıyoruz. Çevrimdışı hayatın değerini yeni yeni anlıyoruz belki de. Tüm bunlara ek olarak fazlasıyla tükettiğimiz enerji miktarını da göz ardı etmemek gerek. Örneğin, boş zamanımızı sosyal medyada geçirdikçe veya internette öylesine gezindiğimiz zamanı topladığımızda vakit öldürmek için yaptığımız çevrimiçi aktivitelerin enerji kullanımına ne denli etkisi olduğunu görebiliyoruz. Hazır “çevrimdışı” hayatın değerini anlamışken bir yerlerden başlamaya ne dersin?
Aşağıda, dijital minimalizm felsefesini rahatlıkla benimseyebilmen için birkaç öneriyi derledik. Nereden başlarım diye merak ediyorsan aşağıdaki basit öneriler işine yarayacaktır. Bu önerilere ek, bilmemizi gerektiğini düşündüğün bilgileri bizimle paylaşmayı unutma. Kolektif bilinç ve bilgi paylaşımı, hayatın her alanında olduğu gibi dijital minimalizme giden yolda da çok değerli.
-
Boş kalır kalmaz eline telefonunu alma. Yapılan araştırmalara göre akıllı telefonlara erişim arttıkça kişilerin her fırsatta telefonlarına bakma eğilimi de artıyor. Akıllı telefonunla internette gezinmek dışında yapacak o kadar fazla aktivite var ki!
-
Sosyal medyadan uzun süre uzak kalamıyorsan hesaplarını kapatmak veya bir süreliğine dondurmak en kesin çözüm olabilir. Sosyal medya mecralarının zararı kadar yararı olduğunun da farkındayız. Ancak her fırsatta kendini sosyal medyada buluyorsan alışkanlığını değiştirmek için bir süre uzak kalmak faydalı olacaktır.
-
Yukarıdaki öneriye alternatif olarak sosyal medyada veya genel olarak internette geçirdiğin süreyi ölçen ve kullanımını sınırlayan birçok uygulama mevcut. Flora ve Space en sevdiğimiz uygulamalar arasında. Hem akıllı telefon hem de bilgisayar kullanımı için yararlanabileceğin bu uygulamalara birçok alternatif de bulunuyor.
-
Dikkatin dağılmasın istiyorsan bildirimlerini kapat. Gün içerisinde akıllı telefonumuza veya kullandığımız web tarayıcısı aracılığıyla bilgisayarlarımıza o kadar fazla bildirim geliyor ki anda kalmak neredeyse imkansızlaşıyor. Durum böyleyken, günün belirli saatlerinde bildirimlerini kapatmaya ne dersin? Belki ileride tamamen kapatma kararı bile alabilirsin.
-
Gerçekten ihtiyacın olduğunu düşündüğün uygulamaların bir listesini çıkar ve geri kalanın tüm uygulamaları sil. Örneğin, e-postalarını takip etmen gerekiyorsa e-posta uygulaması ihtiyaç listesinde yer alabilir; alışveriş uygulamalar ise kesinlikle diğerleri arasına giriyor. İhtiyaçlarını belirledikten sonra akıllı telefonunda yer alan gereksiz uygulamaları silmek iyi bir başlangıç olabilir.
-
Son olarak, asla okumadığın, kullanmadığın ve takip etmediğin aboneliklerden çıkmak hem cebini hem de zihnini rahatlatırken dijital minimalizme de bir adım daha yaklaşmanı sağlayacak. Liste yöntemi burada da işine yarayacaktır. Kısa listen hazır olduğunda geriye kalan tüm aboneliklerden çıkmak için hazırsın.