Ülkemizde peş peşe yaşanan deprem felaketlerinden ötürü hüzün doluyuz. Afetin yedinci gününü geride bırakırken, elimizden tek gelen depremzedelere yardım eli uzatmak ve olası bir afet durumuna hazırlıklı hale gelmek. Bu noktada evcil hayvan sahibi olan herkesin kafası benzer soru işaretleri ile dolu. Hayvanların tehlikeyi insanlara göre daha erken sezebilmesi, afet anında yaşadıkları panik ve afet sonrası güvenlikleri pek çok evcil hayvan sahibinin aklını kurcalıyor. Sadece birkaç önlem ile evcil dostlarımızı afet sonrası güvende hissettirmek mümkün.
Bu noktada göz önünde bulundurmamız gereken üç adım var:
- Mutlaka bir planınız olsun.
- Evcil hayvanınız için de bir acil durum kiti hazırlayın.
- Bilgilendirmeleri takip edin.
Evcil hayvanınız için acil durum planı oluşturmak
Afet anında panik olmak çok normal. Eğer evcil hayvanınız ve kendiniz için önceden belirlediğiniz bir plan ve bir yer varsa, afet anında panikle aldığınız kararları minimize etme şansınız olabilir.
Plan yaparken dikkat etmeniz gereken noktalar
Tahliye anında evcil hayvanınıza nasıl ulaşacağınızı planlamış olun: Yurt, otel gibi afet sonrası konaklanabilen çoğu yerleşke evcil hayvan kabul etmiyor. Bulunduğunuz yeri terk ettikten sonra sizi evcil hayvanınızla beraber kabul edecek güvenli yerleri belirlemiş olun.
Arkadaşlarınızla veya komşularınızda bir sistem belirleyin: Eğer yakın çevrenize arkadaşlarınızdan, komşularınızdan ya da yakınlarınızdan evcil hayvanınıza bakabilecek durumda olan biri varsa önceden haberdar edin.
Mutlaka evcil hayvanınızın aşı karnesinin bir kopyasını bulundurun ve çip taktırdığınızdan emin olun: Acil durumlarda ulaşılabilir olmak adına adresinizi ve telefon numaranızı daima güncel tutun. Evcil hayvanınız ile ayrı düşme ihtimalinize karşın bulunduğunuz lokasyondaki acil kriz yönetimi ofisi ya da evcil hayvan barınaklarının iletişim bilgilerini elinizde bulundurun.
Evcil hayvanınız için bir acil durum kiti oluşturmak
Kendiniz ya da aileniz için hazırladığınız acil durum çantası gibi evcil hayvanınız için de bir acil durum kiti oluşturun. Hazırladığınız acil durum kitinde evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını ve önceliklerini göz önünde bulundurun. Özellikle gıda ürünlerini sık sık yenilemeyi unutmayın.
Aşağıdaki ürünler oluşturacağınız acil durum kitine dair fikir verebilir:
Su ve yemek: Aynı bizim için olduğu gibi bu iki ana gereklilik evcil hayvanınız için de hayatidir. Evcil hayvanınızı en az birkaç gün idare edebilecek kadar su ve besin maddesi hazırlayın. Bunları verebilmek için bir mama kabı koymayı da unutmayın 🙂
Medikal ihtiyaçlar: Eğer evcil hayvanınızın düzenli olarak kullandığı bir ilaç varsa su geçirmez bir kabın içinde muhafaza ederek saklayabilirsiniz.
İlk yardım kiti: Tabiatıyla afet anları yaralanmaya açıktır. Evcil hayvanınızın ilk yardıma ihtiyaç duyabileceği bir senaryo için mutlaka bir ilk yardım ekipmanı bulundurun.
Kimlik etiketi veya yedek tasma: Evcil hayvanınızın ihtiyaçlarına hem fiziksel hem de dijital olarak erişilebilecek kayıtları mutlaka su geçirmez bir ortamda muhafaza edin.
Temizlik ürünleri: Evcil hayvanınızın temizlik ihtiyaçları doğrultusunda belirli ürünleri mutlaka acil durum kitinizde bulundurun.
Evcil hayvanınızla beraber bir fotoğrafınız: Eğer afet anında evcil hayvanınızdan ayrı düşerseniz, beraber çektirdiğiniz bir fotoğraf hem sahipliğinizi kanıtlamanıza hem de kayıp halinde daha kolay bulunmasına yardımcı olabilir.
Sağlıksal ihtiyaçlar: Evcil hayvanınızın kum kabını ve kumunu da yanınızda bulundurun.
Oyuncaklar veya tanıdık nesneler: Evcil hayvanınızın en sevdiği oyuncağı, yatağı gibi onu rahat hissettirecek nesneleri unutmayın.
Bilgilendirmeleri takip edin, farkındalığınızı artırın
Mevcut koşullardan haberdar olun ve acil durum uyarılarını nasıl almanız gerektiğini öğrenin. Evcil hayvanınızı afetlerin en ufak belirtisinde güvenli alana yerleştirin. Beklediğiniz kadar büyük bir afet olmasa bile, en azından tatbikat yapmış olursunuz.
Kaynak: Ready