Skip to main content

Dünyanın birçok şehrinde düzenlenen müzik festivalleri katılımcılarına unutulmaz deneyimler yaşatırken, ardında tonlarca atık bırakıyor. Öyle ki büyük bir avrupa festivalinde ortalama 100 ton atık üretiliyor. Sürdürülebilir olma hassasiyetiyle tasarlanmamış bu büyük organizasyonların verdiği hazla eş zamanlı zarar, görmezden gelemeyeceğimiz kadar büyük olabiliyor. 

Bir müzik festivalinde en büyük problem yüksek ihtimalle yetersiz tuvaletler ve atık kutuları oluyor. Özellikle Türkiye’de gittiğim birçok müzik festivalinde bu iki konuya yeterli özen gösterilmediğini bizzat deneyimliyorum. Bir de çadırlı kamp ortamı sunan müzik festivallerini düşününce durum daha da vahim bir hal alıyor. Bira bardaklarına, festival broşürlerine, markaların eşantiyonlarına çadırlar, plastik örtüler, uyku tulumları ve dahası atık olarak ekleniyor…

Büyük Avrupa festivallerinde ortalama 100 ton atık üretiliyor ve bu atığın %17’sini çadırlar oluşturuyor. 

Festival müdavimlerini etkinlik israfı konusunda bilinçlendirmek için kafa yoran Fransız tasarım kolektifi Parenthese, Detente isminde bir ileri dönüşüm çözümü sunuyor. Festivallerdeki çadırları toplayıp, temizleyerek etkinliklerde farkındalık mobilyalarına dönüştürmeyi hedefleyen kolektif, yerel zanaatkarları da işin bir parçası haline getirerek 2023’teki festivallerde için prototipler geliştiriyor. 

Kaynak: https://www.collectifparenthese.com/project/show/94