Tüketiyor, tüketiyor, tüketiyor ve yine tatmin olmuyoruz. Peki dönüştürdüğümüz ürünleri tüketseydik işler değişir miydi?
İleri Dönüşüm Nedir?
İleri dönüşüm, “eski” ürünlerin “yeni” bir ürüne dönüşerek ikinci bir yaşama başlama sürecini temsil eder. Bu süreçte kullanılan malzemelerin, bileşenlerin ve öğelerin karıştırılması ve bir araya getirilmesi sayesinde, tüm bileşenlerinin toplamından daha fazla değere sahip “yeni bir ürün” meydana gelir. Değeri artırılmış ürün genellikle daha önce olduğundan daha işlevsel veya güzel bir hâle gelir. Bu yüzden ileri dönüşüm denir, çünkü eşyanın değeri artar!
İleri Dönüşüm X Geri Dönüşüm
Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm farklı süreçlere sahiptir. Geri dönüşüm kâğıt, metal, plastik veya cam gibi malzemeleri alıp bunları parçalayarak genellikle daha düşük kalitede yeni bir ürün oluşturur. Kâğıt parçalanır ve hamur haline getirilir, plastik parçalanır ve topaklar halinde eritilir, cam parçalanır ve yeniden şekillendirilmek üzere eritilir. Yani malzemelerin değerini düşürür.
İleri dönüşüm malzemeleri istiflemektense onları farklı, genellikle daha moda bir şekilde ayırır ve yeniden kullanır. Atıkların bir kaynak olarak görüldüğü yaratıcı bir süreçtir. Manavda kullanılan bir kasa düşünün. İleri dönüşüm, kasayı güzel bir mobilya parçasına dönüştürür.
Hangi Malzemeleri Kullanabiliriz?
- Kâğıt
- Deri
- Metal
- Kumaş
- Cam
- Plastik
- Lastik
- Balmumu
- Ahşap
Hangi Alanda Dönüştürebiliriz?
- Sanat
- Eğlence
- Dekorasyon
- Mobilya
- Bahçe
- Çocuklar
- Aydınlatma
- Evcil Hayvanlar
- Depo
Sürdürülebilir bir dönüşüm için neler yapabiliriz?
- Satın aldığımız ürünleri daha uzun süre kullanabiliriz. Bir yıl daha eklemek bile önemli sürdürülebilirlik faydaları sağlar.
- Onarım, yükseltme ve ileri dönüşüm için tasarlanmış ürünleri seçebiliriz.
- Sadece satış fiyatına bakmadan, uzun vadede elde edeceğimiz para tasarrufunu hesaplayabiliriz. İngilizlerin bir lafı vardır: ucuz alacak kadar zengin değilim.
- Ürün içeriklerini döngüsel ekonomide asla atılmaması gereken değerli kaynaklar olarak görmeliyiz.