Tarım uygulamalarında sosyal sürdürülebilirlik de dikkat çekilmesi gereken bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Çevresel farkındalık tamam, peki ya üreticilerin, hasat dönemi çalışan mevsimlik işçilerin ya da herhangi bir şekilde tarım faaliyetlerinden gelir elde eden bölge halkının ihtiyaçları karşılanmıyorsa? İşte o zaman bir süreci “sürdürülebilir” olarak nitelendirmek pek de içimize sinmiyor.
Mimarlık stüdyosu Valentino Gareri Atelier tarafından tasarlanan ve ham maddesi kakao atıklarına dayanan 3D baskı evler tamamlandığında yerel çiftçilerin kullanımına sunulacak. 3D baskı evlerin inşaatında atık kakaoların yanı sıra yerel bitkiler olan bambu ve ahşap gibi malzemelerin de kullanılması planlanıyor.
Kakao atıklarından döngüsel ekonomi farkındalığına
Valentino Gareri Atelier’e göre modüller kendi kendine yetebilen bir köy yaratmak amacıyla tasarlanacak. Örneğin modüllerin çatılarına yağmur suyunu toplayacak dekoratif su depoları entegre edilecek. Tamamı çikolata üretiminden arta kalan kakao kabuğu atık biyofilamentleri kullanılarak 3 boyutlu olarak basılacak üç farklı şekilli modülün çeşitli saha figürasyonları çiftçilerin ve ailelerin refahını artırmayı hedefliyor.
“Bu sürdürülebilir ve akıllı altyapı, çevresel ayak izini azaltmak, geliri artırmak, kaynak bağımlılığını azaltmak ve israfı en aza indirmek için yaratıcı bir çözüm olarak tasarlandı. Üstelik döngüsel ekonomi modelini de denkleme sokarak kakao endüstrisinin çevresel ve sosyal etkisine yönelik bir çözüm olmasını umuyoruz.” – Valentino Gareri Atelier
Mimarlık stüdyosu söz konusu döngüsel ekonomi projesini kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Avanti ve Ekvadorlu çikolata üreticisi Muze için tasarladı. Manabi sahilinde yer alacak 3D baskı sürdürülebilir evler, sosyal sürdürülebilirliğin de göz önünde bulundurulduğu ortak alanları barındırıyor. Proje detaylarına göre köyde bir eğitim ve araştırma merkezinin yanı sıra ortak yaşam ve ortak çalışma alanları da yer alacak.
Cacao Eco Village aynı zamanda bir turistik destinasyon olarak tasarlandı. Dışarıdan gelecek ziyaretçilerin ve sakinlerin yaşam alanlarının çevresini bisiklet veya yürüyüş ile deneyimlemelerini teşvik edecek geniş bir bisiklet yolları ağı ve trafiğe kapalı bulvarlar da projeye dahil edildi. Sürdürülebilir yaşam idealinin bir tamamlayıcısı olarak elektrikli otomobiller için şarj istasyonları da bölge genelinde sağlanacak, otomobillerin ve kamyonların yalnızca fabrika çevresinde belirlenen alanlarda kullanılmasına izin verilecek.
“Sürdürülebilirlik turizm” ilerleyen süreçte bir sektör olarak karşımıza gelir mi, ne dersin?