The Urban Belonging Project (Kentsel Aidiyet Projesi) ile dezavantajlı gruplar kent aidiyeti deneyimlerini fotoses tekniği ile belgeliyor. 2022 Eylül ayında Avrupa Birliği’nden ‘çeşitlilik ve işbirliği’ nedeniyle bir “vatandaşlık bilimi ödülü” kazanan proje Kopenhag sakinlerinin deneyimlerini merkeze alıyor.
Proje Kopenhag’da kendilerini LGBT+, işitsel engelli, evsiz, mülteci, etnik azınlık, zihinsel açıdan korunmasız ve/veya fiziksel engelli olarak tanımlayan katılımcıların geliştirilen yeni bir açık kaynaklı fotoses uygulaması kullanarak şehre ait olma deneyimlerini belgelemesine dayanıyor.
The Urban Belonging Projesi nedir?
Avrupa Birliği, vatandaşlarla birlikte ve vatandaşlar tarafından yapılan araştırmaları teşvik etmek için Vatandaş Bilim Ödülleri’ni (Citizen Science Awards) oluşturdu.
The Urban Belonging Project, kent planlamasında çeşitli ve marjinalleştirilmiş deneyimleri ön plana çıkaran vatandaş katılımına yönelik yöntemler geliştiriyor. Ve bu hedefini kendini dezavantajlı azınlık olarak tanımlayan grupların kent aidiyeti deneyimlerini belgelemeleri yoluyla gerçekleştiriyor. Projenin arkasındaki ekip, belgeleme aşamasında kullanılan fotoses uygulamasını tasarlamak için ortak bir tasarım süreci gerçekleştirdi. Araştırmacıların önderlik ettiği ve uygulamanın test edilmesine ve geliştirilmesine yardımcı olan Gehl’deki yerel topluluk kuruluşları ve planlamacılar bu tasarım sürecinin içinde yer alıyor.
Baştan uca bir deneyim paylaşımı
Proje öncesinde her topluluğu temsil eden yerel kuruluşlar aracılığıyla katılımcılar buluşturuldu. Katılımcılarla yapılan tanıtım toplantılarında süreç anlatıldı ve deneyim toplama sürecinde kullanılacak akıllı telefonlar dağıtıldı.
Katılımcılar daha sonra mekansal bir anket doldurdular ve 10 gün boyunca fotoses tekniğinden yararlanarak Kopenhag’da kent aidiyeti duygularını etkileyen yerlerin fotoğraflarını çektiler. Fotoğraflar ve rotalar coğrafi olarak takip edilirken, uygulamada katılımcılardan kendi fotoğraflarına açıklama eklemeleri ve diğer katılımcıların görüntülerine tepki vermeleri istendi.
Atölyelerde katılımcılar verileri yorumlama ve fotoğraf, harita ve görselleştirmelerden oluşan bir koleksiyon oluşturmak için birlikte çalıştılar. Proje sonunda ortaya çıkan koleksiyon Urban 13 ve Kopenhag Mimarlık Festivali’nde halka sergilendi. Metodoloji bilimsel makalelerde belgelenirken, uygulama ise GitHub’da başkaları tarafından amaçlandığı gibi kullanılmaya devam ediyor.
The Urban Belonging Project’in internet sitesine buradan erişebilirsiniz.