Skip to main content

Kentlerde artan kalabalık, yol açtığımız çevre sorunları, bilinçsiz tüketim derken üstüne evlere kapandığımız pandemi döneminde bir parça yeşilliğin nelere kadir olabileceğinin farkına vardık. Yavaş yavaş gündelik rutinlerimize dönerken doğa ile iç içe olacağınız yeni bir tecrübeye ne dersiniz?  

WWOOF dünya çapında bir organizasyon 

1971 yılında Birleşik Krallık’ta kurulan WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms- Organik Çiftliklerde Dünya Çapında Fırsatlar), dünyanın ilk eğitim ve kültür değişim programlarından biri olmasıyla biliniyor. Organizasyon dünya çapında 130’dan fazla ülkede bulunurken büyümeye de devam ediyor. WWOOF, 50 yıl önce küçük bir grupken bugün yüz binlerce kişiden oluşan bir topluluğa dönüştü. Gönüllü ve kırsal turizmi amaçlayan WWOOF Türkiye ise TaTuTa (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası) adıyla 2004 yılında Buğday Derneği tarafından kuruldu

Buğday Hareketi’nin Dünü ve Bugünü

Buğday Hareketi’nin Dünü ve Bugünü

Organizasyonun Yaratmak İstediği Değerler Neler?

  • Dünyanın her yerindeki bireylere fırsat sağlamak,
  • Organik tarım ve bahçecilikte pratik beceriler kazanmak,
  • Ev sahibinizin günlük yaşamını paylaşırken kırsal yaşamı deneyimleyin,
  • Organik ve sürdürülebilirlik hareketini ilerletmek,
  • Kültürel değişime katılmak,
  • Ekolojik hareket içinde bir ağ oluşturmak,
  • Tarımsal-ekolojik tarım ve sürdürülebilirlik hakkında teşvik etmek,
  • Ekolojik yöntemleri uygulanabilir alternatifler olarak sunmak,
  • İnsanlar arasında dayanışmayı ve etik bir ekonomiyi teşvik etmek.

WWOOF 50. Yıl Posteri

Vahşi doğa, permakültür ve arıcılık çiftliğinin yanı sıra gıda adaleti, ekolojik tarım ve sürdürülebilir kalkınma gibi pek çok seçeneğin yer aldığı yurt içindeki çiftlikleri buradan, yurt dışındaki çiftlikleri ise buradan inceleyebilirsiniz.

TaTuTa Gönüllülük Süreci Nasıl Sürdürülüyor?

Buğday Derneği’ne üyelik ücretinizi (2021 Yılı Üyelik Aidatı 80TL olarak belirlenmiş) ödedikten sonra sistemden irtibata geçebileceğiniz onaylı çiftliklerin listesi açılıyor. Tercih ettiğiniz çiftliklerin müsaitlik durumları, hangi dönemde kaç kişi alabilecekleri, ne gibi işlerin yapılacağına dair detaylar bu sayfada yer alıyor. Dilerseniz çiftlik sahipleriyle direkt iletişime geçip karar sürecinizi hızlandırabiliyorsunuz. Karşılıklı anlaştığınız takdirde yol masraflarınızı kendiniz karşılıyor ve çiftliğe gidiyorsunuz. Konaklama süresince ücretsiz pansiyon alıyorsunuz. Bundan sonraki süreçte ev sahibi kalacağınız süre boyunca sizden beklenen sorumlulukları anlatıyor. Tabii ki inanılmaz bir iş gücü beklenmiyor, yorulduğunuz zaman dinlenebiliyor, iş bitmediği takdirde erteleyebiliyorsunuz. Sorumluluklarınızın yanı sıra kişisel zaman izinleri oluyor. Bu aralıkta bulunduğunuz lokasyonun sunduğu imkânlara göre faaliyetler gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bir gönüllü olarak, ev sahibinizin günlük yaşamına katılıyor, çiftlik işlerine yardım ediyor, sürdürülebilirlik hakkında deneyimler yaşıyor ve yeni insanlarla tanışıyorsunuz. Gönüllü olmanın yanı sıra misafir seçeneği ile ev sahibine cüzi bir ücret ödeyerek çiftlik işlerine yardım etmeden sadece tatil amaçlı da ziyaret edebiliyorsunuz. Eğer bir bağınız, bahçeniz ya da çiftliğiniz varsa siz de ev sahibi olarak, organik tarım ve sürdürülebilirlik hareketini desteklemek isteyen ziyaretçilerle bir arada olmak için kapılarınızı açabilirsiniz.