Onaranlar Kulübü ve Levi’s’ın birlikte başlattığı sürdürülebilirlik hareketinin ilk ayağı olan Sürdürülebilir Kent Hack’leme Atölyesi kapsamında İstanbul Nişantaşı bölgesindeki 12 farklı kent mobilyasını gönüllü tasarımcılarla birlikte hack’ledik! 

Türkiye geneline yaptığımız gönüllü açık çağrısı ile 70’den fazla portfolyo topladık. Zorlu değerlendirmelerimiz sonucunda seçtiğimiz 12 tasarımcı ile birlikte Sürdürülebilir Kent Hack’leme Atölyesi’ne başladık. Temel hedefler, tanışma, keşif, tasarım, üretim ve uygulama adımlarıyla ilerleyen atölyenin sonunda Nişantaşı bölgesinde yer alan çeşitli kent mobilyalarına atık jean’ler, 3D yazıcı, tarayıcı ve çeşitli maker araçlarını kullanarak müdahalelerde bulunduk.

Levi’s ile yürüttüğümüz bu atölyedeki temel hedefimiz; kent hafızasında ileri ve geri dönüşüm odağında izler bırakmak, sürdürülebilir kamusal alan anlayışı farkındalığı yaratmak, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar hedefine hizmet etmek ve kentlinin kendi kenti için katılımcı olmasını sağlamaktı.

Projede Levi’s mağazalarında toplanan atık jean’leri kullandık 

Bu projenin en önemli ayağı Levi’s mağazalarında toplanan atık jean’lerin ileri dönüşüm ilkelerine uygun bir şekilde değerlendirilerek kentin çeşitli yerlerinde atıl kalmış kent mobilyaları için bir müdahale malzemesi ve aracı olarak kullanılmasıydı.

Hibrit Atölye: Hem Çevrimiçi hem Çevrimdışı bir Atölye Süreci 

Karantina şartlarında gerçekleştirdiğimiz bir atölye olması sebebiyle katılımcıların gerçek zamanlı olarak uygulama alanlarını gezebilmesi ve fikir yürütebilmesi için Zoom, Miro gibi dijital araçlar kullandık. Gönüllü katılımcılarla birlikte gerçekleştirdiğimiz keşif, fikir ve tasarım süreçlerinin tamamını dijitalde yürütürken üretim ve uygulama süreçlerini çevrim dışı olarak deneyimledik. Tüm bu süreçler sebebiyle atölye Onaranlar Kulübü’nün ilk hibrit atölye modeli oldu.

Dijital tasarımdan fiziksel uygulamaya

Gönüllülerin ortaya çıkardığı dijital tasarımların bir çoğu 3 boyutlu yazıcılar, lazer kesici ve çeşitli maker araçları ile üretildikten sonra belirlenen yerlere yine gönüllü Onaranlar Kulübü ekibi tarafından uygulandı.

Kent mobilyası müdahalesinin yanı sıra onaran Abdullah Sarışen’in mural uygulamaları da projenin bir parçası oldu.

Tarih: Haziran 2021
Yer: Nişantaşı – İstanbul
Kategori: Kent Hackleme Atölyesi
Atölye katılımcıları: @abdullahsarisen, @arda.aydin56, @herakcay, @mertugurtasci, @deryavokado, @deringurgun, @ibelizs, @cemsagirr, @cagaytancioglu, @___verlust, @yunusemreboz11, @caglaayurtseven
3D baskı desteği: @3dortgen
Fotoğraflar: @flashbangprod