Uzun bir zaman boyunca atıklarla işimiz bittikten sonra ne yapacağımızı kimse sormadı. Şimdi de kafaları karıştıracak kadar çok bilgi ve ne yapacağımızı şaşırdığımız bir dönemdeyiz. Panel katılımcılarımız ile birlikte doğrusal ekonominin yarattığı atık sorununu masaya yatırıp, alternatif çözümlerini kendi pratikleri üzerinden ele alıyoruz. Bir atığın çöp olmaması için onlar ne yapıyor? Biz neler yapabiliriz? Onaranlar Kulübü bu soruların cevabı için mikrofonu Trash To Good’un 1. bölüm panel konuşmacılarına yöneltti.
Panel Konuşmacıları
Alt Üst – Selen Konuk
Bilgi Üniversitesi’nde mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra, Future Anecdotes ile sergi tasarımı alanında çalıştı. Şahin Paksoy ve Selin Karcı ile beraber 2019 yılında Alt Üst markasını kurdu. Alt Üst, sürdürülebilirliği prensip olarak kabul eden, ileri dönüşüm kıyafetler üreterek bu pratiği atölyeler ile paylaşan bir marka.
Esmiyor – Utku Güven
Esmiyor Podcast’in Derin Altan’la birlikte iki kurucusundan biri. İklim krizini 360 derecelik bir açıyla inceleyen yayınlar yapan Esmiyor, iklim krizi hakkında çalışmalar yapan kişiler için de bir platform sağlıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde hukuk ve ekonomi eğitimi alan Utku Güven, uzun yıllardır yerel ve uluslararası kuruluşlarda insan hakları alanında çalışıyor ve projeler üretiyor. İklim hareketinin yanında, doğa sporları ve web3 diğer tutkuları arasında.
This is Mana – Damla Özenç
Uluslararası Ticaret eğitimini tamamladıktan sonra 6 yıl kadar özel sektörde online ürün geliştirme, satış, müşteri ilişkileri, online pazarlama departmanlarında çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra 2018 yılında Mana’nın altyapısını oluşturan teorik ve pratik araştırmalara başladı. 2019 yılında, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sorumlu üretim & tüketim tabanına oturttuğu Mana sosyal girişimini kurdu. Mana, kırılgan topluluklar için sürdürülebilir gelir modelleri ve projeler tasarlayan bir sosyal girişim.
Toyi – Elif Atmaca
Çocukların yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemeyi amaçlayan oyun deneyimleri tasarlayan Türkiye merkezli bir sosyal girişim olan Toyi’nin kurucu ortağıdır.
Elif’in çocukların etrafında buldukları nesnelerle hayallerindeki oyuncakları üretmelerini sağlamak için tasarladığı yaratıcı oyun kiti if DESING AWARD 2021, Parent’s Choice Altın Ödülü, Independent Toy Ödülü, Play Creators Ödülü aldı ve bugün 12 ülkede çocukların yaratıcı potansiyellerini ve ileri dönüşüm becerilerini geliştirmelerine imkan veriyor. Toyi ile birlikte çocuk haklarını öncelikleyen, serbest oyun materyalleri tasarlayarak dünyayı daha oyuncu bir yere dönüştürmeye çalışıyor.
Elif çocuk haklarına yönelik tasarım ve sürdürülebilir oyun hakkında konuşmayı ve tartışmayı seviyor.