Skip to main content

Sorunumuz ortada: Mevcut düzende yaşadığımız süre boyunca dünyaya iyiliğimizden çok kötülüğümüz dokunuyor. Satın aldığımız her gıdanın ambalajında, içinde yaşadığımız binanın malzemelerinde, işe giderken kullandığımız toplu taşımada, kısacası attığımız her adımda yeryüzüne ayak izimizi bırakıyoruz. Küresel sorunlara sürdürülebilir çözümler geliştiren Project Kamp ekibi bu düzene alternatif “yeni bir şeyler” denemek için yola çıkıyor. Ekip, aralarında çok yakından takip ettiğimiz Precious Plastic gibi dünyada ses getiren birçok projeye imza atan ve plastik, gıda, elektronik eşya atığı problemlerine çözüm bulmaya odaklanan bir grup tasarımcı, mühendis, mimar ve araştırmacıdan oluşuyor.

Project Kamp; yaşam alanlarının biyobozunur ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak inşa edildiği, gıdanın kamp içinde yaşayan topluluk tarafından doğru şekilde üretildiği, kolektif çalışma ve üretimin hedeflendiği, öğrenme çıktılarının paylaşıldığı kapsamlı bir deney olarak tanımlanıyor. Daha iyi bir geleceğin prototipi olarak konumlandırılan ve her sürecin açık kaynaklı bir şekilde paylaşıldığı projenin kurucu ekibi, kampın adının bile geçici ve önerilere açık olduğunu belirtiyor. Proje süresince insanların, daha az atıkla daha sürdürülebilir bir yaşamı deneyimlemesi hedefleniyor. Doğayla olan ilişkimizi güçlendirme hedefini ise unutmamak gerek! Projenin en büyük amacı; süreç boyu öğrenilenleri, yapılan hataları ve kazanılan başarıları tüm şeffaflığıyla paylaşarak Project Kamp’ın yürütülecek nice projelerden ilki olması ve insanların bu deneyimden faydalanarak kendi projelerini hayata geçirmesi.

Project Kamp ekibi, kaynaklarını kendileri üretmeyi hedefliyor. Kamp alanında yerleşik hayata geçtikten sonra atılacak ilk adımları şu şekilde belirttiler:

  • Temiz su; yağmur suları toplanıp arıtılarak elde edilecek.
  • Elektrik; güneş ve rüzgar enerjisinden elde edilecek. Elektriğin depolanması ise ayrı bir konu. Başta lityum pillerle yürütülecek bu süreç için ekibin uzun vadede planları var.
  • Gıda; yerel, mevsimine uygun ve organik yetiştirilecek. Gıda atıkları çeşitli uygulamalarda kullanılacak.
  • Sıfır atık; ekip, kamp alanında geri dönüştürülemeyen hiçbir malzemenin kullanılmaması için çalıştıklarını belirtti.

İlerlemenin adım adım kaydedildiği projenin ilk aşaması sürecin planlanmasıydı. Her şey açık kaynaklı olarak paylaşıldığı için proje planı da öneri ve yorumlara açık bırakıldı. Bugün baktığımızda, geri dönüşlerin hala toplanmaya ve uygulanmaya devam ettiğini görüyoruz! Planın yavaş yavaş şekillenmesiyle birlikte ekip, Project Kamp’ın konumlandırılacağı doğru alan için keşfe çıkıyor ve Portekiz’in kuzeyinde, 18 futbol sahası büyüklüğünde bir alan buluyor. Bu bölge, zamanın görkemli ağaçlara ve birçok orman canlısına ev sahipliği yaparken birkaç yıl önce çıkan orman yangınları sebebiyle bünyesinde yaşayan canlıları kaybederek kurak bir alana dönüşüyor. Böylece Project Kamp, tahrip olan bölgeyi onarmak ve yeni bir ekosistem kurmak için ideal bölgeyi bulmuş oluyor. Geçtiğimiz Haziran ayında ilk konteynerin alana götürüldüğü haberini aldık. Buna, yerleşik hayata geçiş için atılan ilk adım diyebiliriz.

Şu anda taşınma aşamasında olan Project Kamp, çok yakın zamanda bölgedeki insanlardan yardım isteyeceğini açıkladı. Mevcut durumda araştırmalar devam ediyor ve ekip her fırsatta online veya offline beyin fırtınası yaptığını dile getiriyor. Project Kamp’ın uzun soluklu bir yolculuk. Bizler, bu deneyime ortak olduğumuz için kendimizi çok şanslı sayıyoruz. Daha sürdürülebilir bir yaşamın mümkün olup olmayacağını ise yolda öğreneceğiz. Bize göre, daha sürdürülebilir bir yaşam mümkün. Asıl merak ettiğimiz ise senin bu konuda neler düşündüğün. Konuyla ilgili düşüncelerini yorumlar bölümünde paylaşabilir, Project Kamp’a dair detaylı ve güncel bilgilere buradan ulaşabilirsin.

Leave a Reply