Atık malzemeleri değerlendirmek için birçok sebebimiz var. Bu anlamda, en sevdiğimiz kendin yap projelerini senin için bir araya getirdik.Yapımı basit ve gerçekten işimize yarayan bu ürünleri yapıp bizimle paylaşman konusunda ısrarcıyız!
Kahve Scrub
Sen de bizim gibi bol bol kahve tüketenlerden misin? Kahveni demledikten sonra geriye kalan kahve posasını atmak yerine kalanı değerlendirmeye ne dersin? Üç basit malzeme ile yapabileceğin kahve scrub’ı denemeni tavsiye ederiz. Gereken miktarda kahve posasını bozulmadan saklamak için ağzı sıkı kapanan bir cam kavanoz veya saklama kabı kullanabilirsin.
Malzemeler
50 gr kahve posası
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (zeytinyağı da iş görür!)
2 yemek kaşığı su
Tüm malzemeleri güzelce karıştır ve karışımı ağzı sıkıca kapanan bir cam kaba koy. Buzdolabında saklayarak uzun süre kullanabilirsin.
Çok Amaçlı Temizleyici
Limon kabuklarını atma, sakla! Her çeşit yüzeyde kullanılabilecek bu çok amaçlı temizleyici için atık limon kabukları en temel malzemerimizden. Uzun ömürlü olduğundan tek seferde çok miktarda da yapabileceğin çok amaçlı temizleyicinin yapımı çok kolay.
Malzemeler
1 su bardağı beyaz sirke
1 su bardağı su
2 limonun kabuğu
1-2 dal biberiye
Limon kabuklarını rendele ve sıvı malzemelerle karıştır. Karışımı bir cam şişeye koy ve son olarak şişenin içine biberiye dallarını da ekle. Çok amaçlı temizleyici hazır!
Atık Sebze Kabuklarından Bulyon
Yemek yaparken o kadar fazla atık çıkıyor ki! Yapılması gereken şey basit; yemek yaparken kullandığımız sebzelerin kabuklarını atmıyor ve saklıyoruz. Belirli bir miktara ulaştığında kabukları önce soteleyip sonra bol suda haşlıyoruz. Bulyon için kullanabileceğin sebze kabuklarına birkaç örnek:
Soğan kabuğu
Patates kabuğu
Kereviz sapı ve yaprağı
Havuç kabuğu
Mantar sapları
Yeşillik sapları
Bulyon için kullanacağımız kabukları dondurarak saklayabilirsin. Yeterli miktarda ve çeşitte kabuğun olduğunda kabukları önce zeytinyağı ile soteledikten sonra bol suda, kısık ateşte kaynat. 40-45 dakika sonra kabukları süz ve bulyonu soğumaya bırak. Buz küplerinde dondurarak uzun süre saklayabilirsin.
Doğal Malzemelerden Sulu Boya
Dolaptaki birkaç malzeme ile sulu boya yapmak çok kolay. Sulu boya yapmaya başlamak isteyenler veya evdeki malzemeleri değerlendirmek için hem eğlenceli hem de sıfır atık yaklaşımına giriş niteliğinde bir aktivite. Malzemeleri az miktarda suda çözerek birbirinden güzel renklerde boya elde edebiliriz.
Değerlendirebileceğimiz malzemeler:
- Vişne, böğürtlen gibi kırmızı meyveler
- Zerdeçal, tarçın, zencefil gibi renk veren baharatlar
- Ispanak, kara lahana gibi yeşillikler
- Bitki toprağı
Baharatlar ve toprak doğrudan suda çözünerek kullanılabilirken meyve ve sebzeleri önce suda haşlayıp süzgeçte ezerek kullanabiliriz.