Mutfak ve gıda tüketiminde yaptığımız iyileştirmelerden sonra pek bir üzerine düştüğümüz temizlik konusunda neler yapabiliriz? Sıfır atık temizliği, mutfağınızda hemen hemen sahip olduğunuz malzemelerle tamamen DIY etkinliği olabilir.
Sıfır Atık Temizlik
Bu tarz ürünlerin hazırlaması için çevrim içi çok fazla tarif varken birçoğu satış zincirlerinin temizlik bölümünde yer alıyor. Bunula birlikte doğal ve organik temizlik ürünleri satan internet siteleri bulunuyor.
Dikkate etmemiz gereken bir diğer noktayı, kullandığımız temizlik gereçleri oluşturuyor. Doğal liflerden yapılmış birçok farklı temizleme fırçası ve süngeri bulunuyor. Silme işlemi için eski tişörtler, doğal elyaf temizleyiciler kullanabilirsiniz.
Sabun köpüğü ve çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri için doğal temizleyiciler kullanabilirisiniz. Bu tarz doğal ürünler giysileri yumuşattığı için çamaşır yumuşatıcı ihtiyacınız da ortadan kalkacaktır.

Sabun Yapımı
Sıfır Atık Banyo
- İşe biyolojik olarak parçalanabilen bambu diş fırçalarını kullanmakla başlıyoruz. Bu diş fırçalarını kullanmayı bitirdiğinizde, kelimenin tam anlamıyla toprağa atabilirsiniz. Bununla birlikte normal diş iplerinde naylon kullanıldığından, biyolojik olarak parçalanabilen diş iplerini tercih edebiliriz.
- Ambalaj atığını önlemek için kendi diş macununuzu yapabilir ve bunu cam bir kavanozda saklayabilirsiniz.
- Kalıp sabun kullanıyorsanız, çevre dostu ambalajlara sahip, etik olarak üretilmiş ürünler deneyebilirsiniz.
- Şampuan, saç kremi ve duş jeli gibi kendi bakım ürünlerinizi yapmayı tercih edebilir veya sıvı yerine kalıp satın almayı düşünebilirsiniz.
- Plastik yerine paslanmaz çelik tıraş makinelerini kullanmayı tercih edip, zamanla tıraş başlıklarını değiştirebilirsiniz.
- Makyaj ürünlerini sürdürülebilir ambalajlarla tedarik edebilir veya kendi doğal ürünlerinizi yapabilirsiniz. Olmadı hiç makyaj yapmamayı tercih edebilirsiniz 🙂
Sürdürülebilir Güzellik
- Her ay bir hafta makyajsız gezin.
- Dişlerinizi fırçalarken kullandığınız su miktarını sınırlayın, yüzünüzü temizlerken suyu akıtmayın.
- Kendi yüz temizleyicinizi yapın.
- Makyajınızı çıkarmak için yeniden kullanılabilir pamuklu pedler kullanın.
- Toksik ve zararlı kimyasalların etkileri için etiketleri okuyun.
- Şampuan, vücut losyonu vb. ürünleri ailenizle paylaşın, tabii yalnız değilseniz 🙂
- Çok amaçlı banyo ürünleri kullanın.
- Daha küçük şişeler yerine daha büyük şişeleri daha seyrek satın alın.
- Plastik olanların yerine doğal malzemelerden yapılmış vücut ovucu lifler kullanın.
- Kullanılmış ve istenmeyen ürünleri vakıf gibi yerlere bağışlayın.
Yazar: Filiz Kırmızıoğlu