Skip to main content

Kalbimize giden yol midemizden, içimizdeki gezegeni kurtarma arzumuz ise sıfır atıklı mutfaklarımızdan geçiyor. Günlük rutinlerimizde yapacağımız ufak değişiklikler, yarının dünyası için büyük etkiler yaratabilir.

Atıksız bir mutfak için yapabileceğimiz tercihlere ve alabileceğimiz önlemlere değinmiştik. İhtiyacımızın fazlasını çöpe atmaya içimiz elvermediğinde kullanılabilir parçaları daha iyi nasıl değerlendirebileceğimizi düşünmek “gıda onarımı”na giden yolun ilk adımı! Büyüklerimizin yıllardır yaptığı küçük dokunuşlar mutfakta sıfır atığı perdesini aralayabilir.

Bayat Ekmekten Kahvaltı Alternatifleri 

Yumurtalı ekmek

Başlığı okuyan herkesin aklına gelen ilk seçenek olan yumurtalı ekmeğin geleceği kurtaran bir süper kahraman olacağı hangimizin aklına gelirdi? Tamamıyla sürdürülebilir bir kahvaltı alternatifi olan yumurtalı ekmek hem basit hem ekonomik hem de oldukça lezzetli.

Ekmek üstü pizza

Canınız pizza çektiğinde oturup hamur yoğurmaktan daha çevre dostu ve pratik bir alternatifiniz var. Bayat ekmekleri taban olarak kullandığınız bu kahvaltı alternatifinde sizi sınırlayacak tek şey hayal gücünüz! Zeytin, mantar, biber, domates aklınıza gelecek tüm pizza malzemelerini değerlendirebilirsiniz.

Ekmek böreği

Kek kalıbıyla harikalar yaratabileceğine inanan herkes ekmek böreğini deneyebilir. Siz söylemezseniz kimse ne kadar pratik olduğunu fark etmeyecek bile!

Tüm bu alternatiflerin yanı sıra bayat ekmekleri robotta çekerek galeta unu haline getirebilir, kavanozlarda serin ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Atık sebzelerden hem çevre hem de mutfak dostu ürünler

Meyve sebze kabukları

  • Elma çekirdeği ve elma kabukları, kısa bir işlemle hem sağlıklı hem de mis gibi kokan ev yapımı sirkeye dönüşebilir. 
  • Narenciye kabuklarını hoş koku vermesi için bulaşık makinenize yerleştirebilirsiniz.
  • Limon, portakal gibi turunçgillerin kabuklarını dilimleyerek veya rendeleyerek muhafaza edebilir, yemek ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
  • Kabak, havuç, patlıcan gibi sebzelerin kabukları zeytinyağı ile birleştiğinde güzel mezeler olarak sofranıza dönebilir.
  • Soğan ve muz kabuklarını saksılarınızın dibinde değerlendirebilirsiniz.

İhtiyaç fazlası sebzeler

  • Her alanda olduğu gibi mutfakta da bazen yaratıcılık eşsiz deneyimlere yol açabilir. Dolabınızda çürümeye yüz tutan ihtiyaç fazlası sebzeleri zevkinize göre fırınlamak veya mücver gibi alternatiflerde değerlendirmek, herkesin “Bunun içine ne koydun?” diye soracağı imza yemeğinize ulaşmanızı sağlayabilir.

Maydanoz, kereviz, dereotu gibi yeşillik sapları

  • Yeşillik ve biber sapları ev yapımı turşular için aroma verici olarak kullanılabilir.
  • Haşladıktan sonra sarımsak gibi yancılarla tatlandırdığınız yeşillik saplarınızı kahvaltı alternatiflerinizde kullanabilirsiniz.
  • Kerevizi temizledikten sonra açığa çıkan sapları haşlayarak hem sağlıklı hem de lezzetli bir kereviz sapı çorbası yapabilirsiniz.
  • Lahananın dış yapraklarını değerlendirerek lezzetli bir lahana turşusu kurabilirsiniz.

Tüketemediğiniz organik atıklar için de bir çözüm önerimiz var! Toprağa mineral kazandırmanın en doğal yolu olan kompost sürecini arka balkonunuzda bile yürütmeniz mümkün. Kompost yapımına ve kompost çeşitlerine dair detaylı bilgi için buradaki yazımıza göz atabilirsiniz. 

Atıkta mutlak sıfır noktası doğadan ödünç aldıklarımızı heves ve özveriyle yerine koymaya başladığımızda mümkün olacak. Uygulaması gayet basit yöntemler ile geleneksel yöntemleri değerlendirebilir, bizden öncekilerin ayak izleriyle daha iyi bir dünya yaratmanın bir parçası olabilirsiniz.