Cool Roof France (CRF) isimli start-up, atık istiridye kabuklarını değerlendirerek binaların sıcaklığını büyük ölçüde düşüren yenilikçi, pratik ve sürdürülebilir çözümler sunuyor.
Losing Our Cool isimli kitabın yazarı Stan Cox, “Klima bir tür Jekyll ve Hyde durumu” diyor. “Gerçekten bizim iklim değişikliğini azaltma yeteneğimizi baltalıyor. Ancak bir yandan da iklim değişikliğine uyum için gerekli olacağı aşikâr.”
Beyaz istiridye boyası sıcaklara son verebilir mi?
Gazeteci Chris George 2009’da eşine yapay soğuk have ile ilgili olan ilişkilerini sorgulatacak bir soru sordu: “Neden tüm sene boyunca klima açmadan nereye kadar dayanabileceğimizi görmüyoruz?”
George, yaz sıcaklıklarının genellikle en üst seviyelerde gezdiği Phoenix’in bir banliyösünde yaşıyordu. Eşi ile birlikte aldığı karar doğrultusunda klimayı kapattı ve bir sene boyunca açmadı. Geceleri uyumakta oldukça zorlandılar hatta kimi zaman havayı soğutmak için vantilatörün üstüne ıslak kumaş örttüler. Deney tamamlandığında George, sonuçları yerel bir gazete ile paylaştı. Fikrin çıkış noktasının bir kısmı para biriktirmekle ilgili olsa da büyük çoğunluğu Dünya’yı kurtarmak ya da en azından kendi etkilerini azaltmakla ilgiliydi.
Dünya her geçen yıl sıcaklık rekorları kırıyor. Son yıllarda etkili olan sıcak ve kuru hava dalgası firmaları karbon emisyonuna büyük etkisi olan klimaların yerine alternatifler bulmaya itti.
Cool Roof France’in sunduğu çözüm ile atık istiridye kabuklarından yapılan boyalar binaları 7 dereceye kadar serin tutuyor. Aslında sıcaktan korunmak için evlerin çatısını ve duvarlarını beyaza boyamanın eskiye dayandığını söyleyebiliriz. Ancak CRF bu sürdürülebilir çözümü tekrar gündeme getirirken, atık yönetimini de oyuna dahil ediyor.
“Bu yöntem oldukça eski, biz sadece bunu teknik yönüyle geliştirdik ve bu da oldukça yenilikçi bir yaklaşım” – Julien Martin Cocher, CEO
Peki neden geleneksel boya yerine istiridye boyası kullanılıyor?
Fransa’da her yıl 130 bin tondan fazla istiridye atığı ortaya çıkıyor. Cool Roof France ise bu atıkların bir kısmını değerlendirerek geleneksel boyaların toksik etkilerini azaltmayı hedefliyor. Geleneksel boyalarda yer alan kirecin yerine istiridyelerin dış kabuğunda bulunan kalsiyumun kullanıldığı organik boyalar yüksek dayanım ve üstün performans sunuyor.
“Dünyada yaklaşık 1 milyar klima bulunuyor. 2050 yılında bu sayının 5 milyara çıkmasını öngörüyoruz. Klimalar binaların içini soğutuyor ancak dışını ısıtmaya devam ediyor. Bu da çok sürdürülebilir bir durum değil ve atmosfere oldukça zararlı.” – Julien Martin Cocher, CEO
CRF’nin beyaz istiridye boyası üç kat uygulanıyor. İlk iki katman boyanın ömrünü 20 yıla kadar çıkarırken, üçüncü katman güneş ışınlarının %90 oranında yansıtılmasını sağlıyor.
Böylece bina içinde ve dışında 6-7 santigrat derece ısı farkı sağlanabiliyor. Firma, beyaz boya uyguladığı her binanın serinlik durumunu sürekli takip ve kontrol ediyor.
“Sürdürülebilir serinlemeyi” misyon edinen CRF, dezavantajlı bölgelerde bulunup serinleme ihtiyacı olanları da göz ardı etmiyor. Firma karının yüzde 10’unu, çok sıcak bölgelerde hayatlarını sürdüren insanlara yardım etmek için bağışta bulunuyor.
“Geçen sene Senegal’de, okul, hastane ve bireylere ait evlerde, 30 bin metre kareden fazla çatı alanında ücretsiz olarak boya-badana yaptık. İnsanlara yardım etmek bizim şirketimizin genlerinde var. Dünyada birçok insan aşırı sıcak havalardan dolayı zor günler geçiriyor. Bu teknolojiyi daha da ilerletmek istiyoruz.” – Julien Martin Cocher, CEO