Skip to main content

Geçtiğimiz sene Furnishing Utopia’nın Brooklyn’de gerçekleştirdiği halka açık mobilya tasarım sergisi Public Access, özel muafiyet yerine kamu erişimi algısını vurguladı.

New York’da gerçekleşen tasarım haftası için Furnishing Utopia’dan yerel tasarımcı Jean Lee, Brooklyn’deki Deniz Mezarlığı Peyzajı’nda (Naval Cemetery Landscape) halka yönelik bir tasarım sergisi düzenledi. Public Access (Kamu Erişimi) olarak adlandırılan sergi, kamu kullanımı için tasarlanmış projeler içeriyordu. Sergi fiziksel bir dış mekan bileşeni ve Brooklyn galerisi ile kitapçı Head Hi’dan dokümantasyon ve referanslar içeren bir iç mekan enstalasyonunu olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyordu.

Sergide toplamda bir önceki yıl açık çağrıdan seçilen ABD, Birleşik Krallık, Vietnam ve diğer dokuz ülkedeki bölgelerin ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanmış 35 proje yer aldı. Projelerden oluşan bir seçki, bir park ve yerli bitki peyzajı olan Brooklyn’deki Deniz Mezarlığı Peyzajı’nda halka açık bir şekilde sunuldu.

Kaynak: Dezeen

Kaynak: Dezeen

“Amaca özel tasarım, kamusal alan ve empatinin bir birleşimi”

Tasarımların ana amacı kamusal alan ile olan etkileşimi teşvik etmekti. Oluşturulan tasarımların şemaları farklı bağlamlara uygun uyarlanabilmeleri çevrim içi olarak da kullanıma sunuldu. Tasarım stüdyosu Ladies and Gentlemen’in kurucu ortağı olan küratör Jean Lee, tasarımların amaca özel tasarım uygulamaları, kamusal alan ve empatinin bir birleşimi olması gerektiğini söyledi.

Sergide insanların yanı sıra hayvanlar için tasarımlar da yer aldı. Kaynak: Dezeen

Projenin itici gücü ise hem Lee’nin insanların yerel çevrelerle etkileşimde bulunmak için daha fazla zaman harcadığını fark ettiği Covid-19 pandemisinden hem de ticari kaygılar gütmeden tasarımı keşfetme arzusundan geldi.  “ticaret olmadan tasarımı keşfedme” arzusundan geldi.

“Sektörü hiçbir şekilde eleştirmiyoruz, ancak tasarımın yaşam boyunca nasıl nüfuz ettiğine bakmak için merceği genişletmek istiyoruz.” – Küratör Jean Lee

Head Hi kurucusu Alexandra Hodkowski ise “Bu tasarımlar özel bir gruba değil, kamuya açık erişime sahip.” diye ekledi.

Lee ayrıca, tasarımcıların odaklandıkları topluluklarla etkileşim kurmalarının önemli olduğunu belirtti. Tasarımcıların yerel halk ile iletişime geçmesinin ve bölgenin ihtiyaçlarını anlamasının önemli olduğunu da ekledi. Çünkü Lee’ye göre bazen tasarımcılar bir yerin gerçek ihtiyaçlarını ve arzularını değerlendirmeden proje ve tasarımın üzerine fazla eğilebiliyorlardı. 

“Asıl mesele etkileşimi kolaylaştırmak, onu dikte etmek değil.” – Küratör Jean Lee

Proje kapsamında sergi alanına yerleştirilen tohum kütüphaneleri. Kaynak: Dezeen

Kaynak: Dezeen

Kaynak: Dezeen