Nokia, yeni geliştirdiği G22 modeline dahil ettiği akıllı onarım kiti ile akıllı telefon deneyimini bir adım ileri taşıyor.
Eminiz ki herkesin elektronik cihazları açıp kurcalayan, hatta finalde parça artırıp bozan bir tanıdığı vardır. Kavram olarak tanımlanması uzun zaman alsa da genlerimize kodlanan “onarım hakkı”, elektronik dünyasında yerini bulmaya başladı. İçinde onarım geçen her konseptin radarımıza girmesi bir yana, hem sürdürülebilirlik hem de maliyetler açısından farklı avantajlar sunan onarım kiti konsepti bizi bir hayli heyecanlandırdı.
Onarım hakkı ile gerçekçi sahiplik hissi
Bir araç ya da bir elektronik cihaz bozulduğu zaman iki seçeneğe sahibiz. Ya bir yetkili servisten belirli bir ücret karşılığı hizmet almak, ya da yerel tamircilerin insafına güvenip daha düşük maliyetle cihazı onarmak. Güvensizlik ve maliyetin oluşturduğu ince ipte oynamamıza neden olan bu denklem kullanıcıların onarım konusunda elini epey zorluyor.
2019’da Massachusetts’te kabul edilen bir yasa onarım hakkını hayatımıza dahil etti diyebiliriz. Otomobil üreticileri tescilli olmayan OBD soketler kullanmaya zorlayan yasa ile esasında tüketiciler eğer yapabiliyorlarsa kendi araçlarını tamir etme lüksünü elde etti. Artık aracında bir arıza yaşayan kullanıcılar araç markasının anlaşmalı olduğu yetkili bir servise gitmek zorunda değil. Tanıdığı güvendiği bir tamirci hatta eli yatkınsa garajında kendisi bile dilediği onarımı yapmakta özgür. Böylece aslında kullanıcı satın aldığı araca ya da cihaza dışa bağlı kalmadan gerçek bir sahiplik hissi elde etmiş oluyor.
Geçmişte onarılabilen teknolojiler dünyasında Google, Samsung gibi isimleri de gördük. Google ve Samsung iş birliğinde sunulan iFixit kiti ile kullanıcılar akıllı cihazlarını kendileri tamir etme şansına sahip oluyordu. Aynı şekilde Apple’ın sunduğu Self Servis Onarım Süreci Rehberi ile kullanıcılar orijinal parçaları sorunlu kısımlar ile değiştirebiliyordu. Tek yapmaları gereken Apple’ın yetkili mağazasından parça temin etmek ve yardım kiti satın almak/kiralamak.
Şimdi ise özellikle 3310 modelinin dayanıklılığı efsaneleşmiş, senelerce komik içeriklere malzeme olmuş Nokia kullanıcılarına onarım imkânı tanıyor. Uzun süredir başka markalar tarafından domine edilen bir sektöre tekrardan dahil olmak için iddialı bir adım.
Nokia G22: Yeni logo, yeni ürün, yeni konsept
Cep telefonlarında onarım hakkı açısından baktığımızda Nokia gibi bir sektör devinin girişimi oldukça önemli bir hamle. 2023 Dünya Mobil Kongresi’nin hemen öncesinde üç yeni Nokia modelinin duyurusunu yapan HMD Global, Nokia G22 ile cihazın inisiyatifini kullanıcıların eline bırakıt. “Evde tamir edilebilen kullanıcı ve bütçe dostu ilk Android akıllı telefon” olarak lanse edilen Nokia G22, kullanıcıların %30 oranında tasarruf yapmasına yardımcı oluyor. Google ve Samsung ortaklığında adını geçirdiğimiz iFixit ile iş birliği yapan şirket, beş yıl boyunca kullanıcılara hızlı onarım kılavuzları ve orijinal parçalar sağlayacak.
Yukarıda belirttiğimiz gibi Apple, Google, Samsung gibi teknoloji devlerinin de benzer girişimleri olmuştu. Ancak Nokia’nın getirdiği onarım hakkını benzersiz kılan şey, kitin telefon ile birlikte verilmesi. Yani kullanıcılar yaşadıkları sorunlar için ekstra parça temin etmek ya da yardım kiti satın almak/kiralamak zorunda değil. Onarım hareketini içselleştiren ve hem markanın hem de teknolojinin kullanıcılar ile bağını kuvvetlendiren bu adım, dayanıklılığı da destekliyor. Bugün küresel ekonomik kriz ve iklim krizi gibi olumsuzlukların pençesinde olan kullanıcılar, onarım hakkı ile hem daha dayanıklı hem de daha ucuz çözümler geliştirme şansına sahip oluyor.
*Başlık görseli yapay zekâ aracı Midjourney ile oluşturulmuştur.